Ajatuksia

Hyvinvoiva organisaatio, myös etänä

Hyvinvoiva organisaatio, myös etänä

 

Etätyö on aina kuulunut Å:n kulttuuriin, mutta keväällä 2020 koronaepidemia sitoi meidän koteihimme useiksi kuukausiksi. Saimme kokeilla asiakastapaamisia Teamsin välityksellä, työpajojen järjestämistä ruutujen takaa ja työskennellä luovasti, usein melko yksinäisistä lähtökohdista. Työelämä ja yksityiselämä sekoittuivat, kun taas yhteinen läsnäolo kävi vähiin. Sisäisen kommunikaation sujuvuus joutui testiin, kuten myös tietotekninen osaamisemme. Me, kuten monet muutkin toimistot, saimme kokea erilaisen taloudellisen epävakauden ja epätietoisuuden ajan. Meitä koeteltiin, mutta myös palkittiin uusilla näkökulmilla.

Tänä syksynä, hallituksen ohjeiden perusteella, olemme päättäneet jatkaa etätyöskentelyä ainakin toistaiseksi. Näemme tiimiämme toistaiseksi pienemmissä kokoonpanoissa, mieluiten ulkotiloissa ja aina suojaetäisyydestä huolehtien. Jos haluatte tavata meidät, voimme kyllä järjestää senkin.

Huolimatta koronavirustilanteesta, koemme olevamme paremmin valmistuneita etätyöskentelyyn kuin koskaan aiemmin. Tiimimme jäsenet jakavat ajatuksiaan kuluneesta puolesta vuodesta alla, ja kehotamme myös sinua jakamaan parhaat etätyövinkkisi kanssamme, jotta voimme yhdessä rakentaa parempaa työelämää kaikille!

”Lyhyet aamukokoukset luovat yhteisen rakenteen työpäivälle. On mukavaa toivottaa työkavereille hyvät huomenet ja käydä läpi päivän työtehtävät. Itse tykkään jaotella työpäivän pomodoro-tekniikan avulla. Siinä työskennellään keskittyneesti 25 minuuttia ja sen jälkeen pidetään 3 minuutin tauko (ei pidempää!). Neljän session jälkeen pidetään pidempi, noin 20 minuutin mittainen tauko.”
– Sanna, toimitusjohtaja

”Räätälöi työpäiväsi niin että se sopii juuri sinulle. Olen itse tehokkaimmillani aamupäivisin, mutta jos olet aamu-uninen, ehkä myöhäisempi herätys sopii sinulle. Tarvitsen paljon liikuntaa, joten varaan aikaa liikunnalle myös työpäivän aikana. Olen myös tarkka työn ja vapaa-ajan erittelemisestä, ja teen töitä vaan tietyssä osassa kotiani.”
– Veronica, viestintäsuunnittelija ja sisällöntuottaja

”Aivoni toimivat parhaiten aamulla, ja tuntuu hyvältä aloittaa työpäivä heti (siis heti kun kahvit on keitetty). On vapauttavaa ettei tarvitse olla aamuruuhkassa, mikä myös säästää aikaa kun tekee töitä kotona. Sosiaalisten kontaktien vähenemisessä on hyvät ja huonot puolensa. On vaikeampaa ideoida työkavereiden kanssa etänä, mutta jos tekee paljon keskittymistä vaativaa työtä, on etätyö täydellinen ratkaisu.”
– Sam, AD

”Perheen ja työn yhdistäminen voi joskus olla hankalaa. Entistä hankalampaa on, jos ne pitää yhdistää samassa tilassa kuten nyt koronakeväänä. Lapset kotona ja kalenteri täynnä kokouksia, miten siitä voi selvitä laiminlyömättä jompaa kumpaa osapuolta, perhettä tai työkavereita? Yllättävän hyvin, sain huomata! Etätyöt mahdollistavat entistä joustavammat työajat ja jopa säästävät aikaa, kun ei tarvitse matkustaa päivähoitopaikan, kodin ja työpaikan välillä. Tulevaisuudessa työajan käsite hämärtyy ja pirstaloituu, joka saattaa aluksi tuntua stressaavalta. Sen voi kuitenkin kääntää myös omaksi edukseen tehostamaan omaa ajankäyttöä ja olemalla aina läsnä hetkessä (vähentämällä siis multitaskingiä).”
– Hanna, asiakkuuspäällikkö ja kahden pienen pojan äiti

Veronica Aspelin

Author Veronica Aspelin

More posts by Veronica Aspelin
Å Communications