Somevideotuotannon ABC, osa 2: Miksi käsikirjoittaa ja suunnitella somevideo?

Somevideotuotannon ABC -blogisarjassamme kerromme, miten somevideotuotannoissa parhaiten onnistuu. Kuuden blogijakson sarjan toisessa osassa käsittelemme suunnittelun ja käsikirjoittamisen merkitystä somevideotuotannoissa.
Kun somevideon tavoitteet, kohderyhmät ja kanavat ovat määritelty (lue blogisarjan ensimmäinen jakso), voidaan alkaa listata mitä katsojan halutaan ruudulla näkevän ja kuulevan. Sosiaalisen median videoiden käsikirjoitus on tätä prosessia helpottava työkalu.
Millainen käsikirjoituksen sitten pitäisi olla? Käsikirjoituksen ei tarvitse olla monen sivun mittainen eepos. Lyhimmillään riittää, että käsikirjoituksessa kerrotaan videon aihe, missä video kuvataan, mitä kaikkea kuvataan ja mitä videolla kerrotaan.
Selkeä, yksinkertainenkin käsikirjoitus ja huolellinen suunnittelu auttaa pitämään kiinni videon punaisesta langasta ja pitämään videon pituuden aisoissa. Se myös tekee tuotannosta tehokkaamman. Tässä muutamia vinkkejä, mitä käsikirjoituksessa kannattaa ottaa huomioon.
1. Kirjaa käsikirjoitukseen mitä kuvataan, missä kuvataan ja milloin kuvataan
Suunnittele etukäteen, keitä videoilla esiintyy ja missä ja milloin kuvaus tapahtuu. Mitä haluat kuvissa näkyvän? Listaa kaikki, mikä pitää kuviin tallentaa.
Inkoon kunta toivoi paikan päällä kuvattua Reelsiä Lilluddenin alueesta, jossa korostuisi luonnonkauneus, helppokulkuisuus sekä grillaus- että uintimahdollisuudet.
2. Kirjaa käsikirjoitukseen tärkeimmät puheenaiheet
Kuvaus- ja editointivaihetta helpottaa usein se, että mahdolliset puheet videolla suunnitellaan etukäteen tarkkaan. Kannattaa listata ranskalaisilla viivoilla ydinviestit, jotka videolla on ehdottomasti oltava mukana. On hyvä kuitenkin muistaa, että usein spontaanit kommentit ovat somevideoissa kullanarvoisia. Sattumallekin halutaan antaa tilaa.
Alfred Kordelinin säätiön palkintovideoiden haastattelukysymykset olivat tarkkaan käsikirjoitettu ja haastateltavien kanssa olimme ennakkoon keskustelleet videoiden aiheista.
3. Videon rakenteen suunnittelu koukuttaa katsojan
Käsikirjoituksessa kenties kaikkein tärkeintä on miettiä videon aloitus. Miten aloittaa video, jotta katsojan huomio herää ja saa hänet katsomaan videota paria sekuntia pidempään? Entä mitä informaatiota haluat lisätä videon keskivaiheille? Miten lopetat videon, jotta katsojalle jää siitä mieleen päällimmäinen, haluamasi ydinviesti? Muista, että somevideoissa lyhyys ja ytimekkyys ovat valttia.
Turun kunnossapidon Tiehöylät -videolla haluttiin näyttää katujen talvikunnossapitoa käytännössä. Videon rakenne on selkeä: Mistä lähdetään, mitä tehdään ja mihin lopetetaan. Haluttu viesti oli näyttää, millaista isolla tiehöylällä on liikkua liikenteen keskellä haastavissa keliolosuhteissa.
4. Mieti, haluatko videolle jotain ”ekstraa”
Tarvitaanko videossa taustamusiikkia, siirtymäefektejä tai kuvituskuvia, jotka rikastuttavat katselukokemusta? Yksinkertaisissa keloissa vaikkapa yhdellä otoksella kuvattu sisältö voi toimia. Usein somevideot kuitenkin koostuvat useammasta yhteen leikatusta klipistä. Niihin voi myös lisätä tekstiplansseja.
Åbo Akademin säätiön vuosijulkaisu Inblickin videot toteutettiin yhdellä otoksella ja valmiiksi käsikirjoitetulla vastauksella.
Käsikirjoituksesta hyötyvät kaikki
Kun video on hyvin suunniteltu ja käsikirjoitettu, säästyy tuotantovaiheessa aikaa ja resursseja. Käsikirjoitus toimii kuvausta ohjaavana karttana, joka helpottaa kuvauspäivän aikataulutusta ja varmistaa, että kaikki tärkeät kohtaukset tulevat kuvattua. Jos videota on ollut tekemässä useampi henkilö, käsikirjoitus varmistaa kaikkien olevan samalla sivulla. Tällöin vältetään mahdolliset väärinkäsitykset tai epäselvyydet.
Käsikirjoituksen valmistuttua siirrytään tuotantovaiheeseen. Blogisarjan kolmannessa osassa avaamme missä formaatissa somevideon voi tuottaa.
Jos haluat apua somevideotuotantoon, ota yhteyttä Henrikaan:
