Somevideotuotannon ABC, osa 3: Pysty vai vaaka – onko väliä?

Somevideotuotannon ABC -blogisarjassamme kerromme, miten somevideotuotannoissa parhaiten onnistuu. Kuuden blogijakson sarjan kolmannessa osassa käsittelemme sitä, millaisessa kuvamuodossa video kannattaa tuottaa.

Eri formaatit palvelevat erilaisia käyttötarpeita ja kohderyhmiä. Milloin siis kannattaa valita pystysuora video ja milloin vaakasuora video? Vai voiko ottaa molemmat?

Pystyvideot

Instagramin Reels-tyyppisiä lyhyitä mobiilivideoita pyörittävät sovellukset suosivat vertikaalista eli pystymuotoa, mikä on tehnyt siitä somevideoiden normin. Tämä formaatti on suunniteltu erityisesti mobiilikäyttäjille, jotka käyttävät laitteitaan pystyasennossa. Nuoremmat käyttäjät ovat tottuneempia pystyformaatin sisältöön pystyformaatissa.

Pystyvideo sopii mobiilialustoille, kuten Instagramin tarinoihin ja keloihin, TikTokiin, YouTube Shortsiin, joissa suurin osa sisällöstä kulutetaan nopeasti selattavassa, pystysuuntaisessa muodossa.

Yhdelle asiakkaallemme tuotimme kevyesti tuotettuja reels-videoita, jotka kuvataan pystysuunnassa kännykällä.

Vaakavideot

Vaakamuoto on perinteisempi videoformaatti sisällöille, joita katsotaan tietokoneen tai television ruuduilla. Tämä muoto tarjoaa enemmän tilaa ja joustavuutta visuaalisten elementtien esittämiseen, esimerkiksi laajoissa maisemakuvissa.

YouTube on esimerkki alustasta, jossa vaakamuoto on edelleen hallitseva. YouTube on yleisesti suosittu valinta sisällöille, jotka vaativat korkealaatuista kuvaa ja ääntä. Vaakasuoran videot siis voivat vahvistaa ammattimaisuutta ja laatua. Instagramin ja Facebookin syötteissä voi myös käyttää vaakavideoita, mutta sovellukset suosivat 1:1-videota eli neliömuotoista videota tai hieman pystyssä olevaa 4:5-kuvasuhdetta.

Yleishyödylliselle säätiölle teimme osana heidän varainkeruukampanjaansa videon, jonka ensisijainen esitysalusta oli Ylen yleishyödylliset tietoiskut. Video on televisioesityksiin sopivassa vaakamuodossa.

Pysty vai vaaka? Molemmat!

Valinnan tekeminen pystysuoran ja vaakasuoran videon välillä ei ole aina yksinkertaista, ja se tulisi tehdä kohdeyleisön ja sisällön käyttötarkoituksen perusteella.

Monissa tapauksissa samaa videomateriaalia voi versioida moneen eri kanavaan ja monelle eri kohdeyleisölle. YouTubessa vaakamuodossa julkaistu esittelyvideo voi helposti taipua myös pystymuotoon vaikkapa Instagramin keloihin.

Molempien kuvaformaattien hyödyntäminen on paikallaan, kun haluaa ottaa samasta kuvauskerrasta kaiken hyödyn irti mahdollisimman monessa eri kanavassa. Videoista kannattaa tehdä pysty- ja vaakamuotojen lisäksi syötettä varten 1:1- ja/tai 4:5-versiot. Lopulta valinta pystysuoran ja vaakasuoran videon välillä riippuu siis siitä, mikä parhaiten palvelee videon tavoitetta ja kohdeyleisöä.

Autamme mielellämme kaikenlaisia videotarpeissasi. Ole yhteydessä!

Freja Harkke

Toimitusjohtaja

Author Maria Rautio-Runeberg

More posts by Maria Rautio-Runeberg
Å Communications