Somevideotuotannon ABC, osa 1: Mistä lähteä liikkeelle?
Somevideotuotannon ABC -blogisarjassamme kerromme, mitä somevideotuotannoissa kannattaa ottaa huomioon prosessin eri vaiheissa, jotta lopputulos on mahdollisimman onnistunut. Kuuden blogitekstin sarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme mistä kannattaa lähteä liikkeelle – tuotitpa somevideot itse tai palkkasit siihen avuksi esimerkiksi viestintätoimiston*.
Organisaatioiden somevideot voi karkeasti jakaa seuraaviin kategorioihin:
-
- Markkinointivideot tuotteista tai palveluista
- Kokemusvideot (asiakkaiden tai työntekijöiden)
- Opastus- / vinkkivideot tuotteisiin tai palveluihin
- Imagoa ja brändiä vahvistavat videot (esimerkiksi organisaation tapahtumista)
1. Aseta tavoitteet
Somevideon suunnittelu kannattaa aloittaa määrittelemällä ja kirjaamalla ylös mitä videon avulla halutaan saavuttaa. Ilman selkeää tavoitetta videoista jää helposti puuttumaan se kuuluisapunainen lanka. Tavoitteena voi olla esimerkiksi myynnin lisääminen, työnantajamielikuvan parantaminen tai yksinkertaisesti tunnettuuden kasvattaminen.
Iloisin inkoolainen 2023 -videon tavoitteena oli vahvistaa Inkoon tuttua viestiä iloisesta Inkoosta ja houkutella niin matkailijoita kuin potentiaalisia uusia asukkaita. Video toteutettiin kevyesti kännykän ja erillisen mikrofonin kanssa.
2. Tunnista kohderyhmä ja mieti kanava sen mukaisesti
Tavoitteen asettamisen lisäksi pitää miettiä kenelle video on suunnattu. On tärkeää ymmärtää kohdeyleisöä, jotta heitä voi puhutella oikealla tavalla ja valita heille sopivat teemat, tyylin ja puhetavan. Nuorisolle luonnollisesti kannattaa tuottaa aivan erityyppistä sisältöä kuin eläkeikäisille. Kohderyhmän ymmärtäminen auttaa myös valitsemaan oikean julkaisukanavan. Kanava myös usein määrittelee sen, kuvataanko video pysty- vai vaakamuodossa.
Maakunnallisesta nuorisotyöstä kertovassa Ääni nuorille -videossa annoimme nuorille äänen lisäksi myös kuvan. Nuoret saivat siis itse kuvata videot ja tuoda esiin heille tärkeitä asioita, kun taas me hoidimme jälkituotannon. Video tehtiin TikTokiin sopivaan muotoon.
3. Mieti videolle selkeä viesti
Tärkeintä videon sisällössä on ydinviestin välittäminen. Mikä on videon päällimmäinen, niin sanottu ydinviesti? Muista, että liian monta viestiä yhteen videoon luo helposti sekavan ja huonosti suunnitellun tuloksen. Mikäli viestejä on useita, voi jokaisesta aiheesta tuottaa oman videonsa. Videon katsottuaan katsojan pitää ymmärtää, mitä videolla halutaan kertoa; onko se tuotteesi tai palvelusi ylivertaisuus, työpaikkasi mahtava yhteishenki tai jokin organisaatioosi liittyvä uutinen.
Tuotimme videon Astra-kampusrakennuksen peruskiven muuraustilaisuudesta. Videon tavoitteena on viestiä avoimesti, missä vaiheessa rakennushankkeessa mennään ja dokumentoida rakennusvaiheita.
4. Mitä kalustoa tarvitaan?
Sosiaalisen median videoissa kevyt, ”kotikutoisen” oloinen tuotanto voi usein olla paljon tehokkaampaa kuin ammattitason laitteilla tuotetut videot. Usein kännykkä riittääkin videokuvaamiseen, mutta joskus voi olla tarvetta erilliselle mikrofonille tai lisävalaistukselle. Videon editointikin onnistuu mobiilisovelluksella tai esimerkiksi Instagram Reelsissa.
Olemme tuottaneet Turun kaupungin kunnossapidon somekeloja vuodesta 2023 alkaen. Asiakas toivoi ketterää ja kevyttä tuotantoa, joten olemme kuvanneet videot kännykällä.
Kun olet miettinyt somevideosi tuotannon peruspilarit valmiiksi, voit lähteä suunnittelemaan käsikirjoitusta. Siitä lisää blogisarjan toisessa osassa.
*Autamme mielellämme kaikissa videotuotantoihin liittyvissä tarpeissasi. Ota yhteyttä Henrikaan: