Hållbar webbdesign, del 2: Vad gör en webbsida grön?

I denna bloggserie kan du bekanta dig med receptet för hållbar webbdesign. I seriens andra del behandlar vi grön webbdesign och hur webbsidor kan optimeras med tanke på dess miljövänlighet och hållbar utveckling.

När vi talar om hållbar utveckling och miljövänlighet så kan optimeringen av webbsidor kännas som en obetydlig del av en stor helhet. Streamingtjänster, innehållsproduktionstjänster baserade på artificiell intelligens och nätspel förbrukar ändå förvånansvärt mycket energi. Finlands mål är att utsläppsfri elektricitet år 2030, men energiproduktionen producerar fortfarande en betydande del koldioxidutsläpp. Naturligtvis har webbsidor som körs på servrar i stora datacenter också effekter på miljön.

Enligt en årlig rapport publicerad av International Energy Agency (IEA) förbrukade datacenter totalt 460 terawattimmar el år 2022. I Frankrike är hela landets årsförbrukning totalt 460 terawattimmar. Datacentren förbrukade därför samma mängd elektricitet som en stat med en befolkning på 68 miljoner. Enligt IEA kan energiförbrukningen i värsta fall stiga till 1 000 terawattimmar år 2026.

Den energiförbrukning som Internet står för motsvarar till och med flygtrafikens energiförbrukning.

Enligt statistik från 2020 förbrukade Internet lika mycket energi som flygtrafiken. När man beaktar streamingtjänsternas ökade popularitet och ökningen av tjänster baserade på artificiell intelligens så låter det inte som en omöjlighet att förbrukningen ytterligare har fördubblats.

Enligt Web Neutral Project, ett företag baserat i USA som erbjuder certifikat för koldioxidneutral webbsida, släpper webbsajter med cirka 10 000 visningar per månad ut ungefär 2 100 kilogram koldioxid per år. Det är samma mängd utsläpp som orsakas av ett genomsnittligt finskt hem per år. På grund av det annorlunda energiproduktionssystemet kan inte den mängd som beräknats i USA direkt användas för att jämföra utsläpp från finska webbplatser. Uppskattningen ger ändå en indikation på vilken typ av effekt vi har att göra med.

Så hur kan vi påverka webbplatsers miljöpåverkan?

Här följer några exempel.

1. Enkelt är vackert

Bland de viktigaste faktorerna när det kommer till att skapa en miljövänlig webbplats är hur lätt och optimerat innehållet är. Det här betyder att man undviker tunga bilder, videor och skript som kan sakta ner sidan när den laddas och således förbruka mera energi. Optimerade bilder och minimerad kod kan avsevärt minska webbplatsens belastning och därmed minska dess energiförbrukning.

Dessa åtgärder bör vidtas redan från planeringsstadier av webbplatsen så att klimatbelastningen blir så liten som bara möjligt. Det är också möjligt att optimera en webbplats som redan är kodad, men det kan kräva mycket omprogrammering.

När webbplatsen är lätt förbättras också laddningshastigheten på den.

2. Mobiloptimering

Ökningen av mobilanvändningen är konstant och till och med önskvärd med tanke på klimatpåverkan. Mobila enheter använder mindre energi än bärbara eller stationära datorer. Det är därför värt att investera i mobilanvändbarheten så att sina webbplatsbesökare föredrar mobilsidan allt mera.

3. Ekologiska värdar

Genom att välja en miljövänlig värdtjänst för din webbplats kan du säkerställa att din webbplats går runt med redare energi. Allt fler värdtjänster erbjuder alternativ som använder sig av förnybar energi eller som har åtagit sig att förminska sitt koldioxidavtryck.

4. Hållbar design

En enkel och tydlig design gör inte bara din webbsida mer användarvänlig utan den minskar också på mängden resurser som behövs. Dessutom bör du överväga ifall animationer och annan rörlig grafik är en nödvändighet eftersom de ökar webbsajtens belastning och energiförbrukning.

5. En kontinuerlig process

Skapandet av en miljövänlig webbplats är en kontinuerlig process. Det är viktigt att övervaka webbsajtens prestanda och att regelbundet göra nödvändiga uppdateringar och optimeringar. Allt eftersom tekniken och bästa praxis utvecklas kan man hitta nya sätt att minska på webbplatsernas miljöpåverkan.

Utöver de åtgärder som nämnts ovan kan webbplatsens tekniska struktur påverka dess energiförbrukning avsevärt, exempelvis genom att använda cacheminne och optimering. Kontakta Henrika om du vill veta mera om ekologisk webbdesign och om de lösningar som vi erbjuder.

Henrika Laurila

Kundchef

Author Maria Rautio-Runeberg

More posts by Maria Rautio-Runeberg
Å Communications