Videoproduktion för social media, del 2: Varför skriva manus och planera en video för sociala medier?
I vår bloggserie om videoproduktion för social media tipsar vi om hur du bäst lyckas med dina videor. I den andra delen i vår sexdelade bloggserie behandlar vi vikten av planering och manuskriptets betydelse i produktion av social media-videor.
När du har definierat mål, målgrupp och kanaler (läs Videoproduktion för social media, del 1: Var ska man börja) kan du börja lista vad du vill att syns och hörs i videon. Ett manuskript (manus) är ett bra verktyg för den här processen.
Hurudant borde manuset vara? Manuset behöver inte vara ett mångsidigt epos. I sin kortaste form omfattar manuset videons ämne, var videon filmas, vad som filmas och vad videon berättar om.
Ett tydligt och enkelt manus och grundlig planering hjälper att hålla fast vid den röda tråden och även minska risken att videons längd sväller. Det gör också produktionen effektivare. Här delar vi med oss av några tips vad det lönar sig att tänka på när du skriver manus.
1. Ange i manuset vad su filmar, var du filmar och när du filmar
Planera på förhand vem som syns i videon och var och när filmandet sker. Vad vill du att syns i bild? Lista allt det du behöver filma.
Ingå kommun önskade Reels-inehåll som filmats på plats på Lilludden. I fokus var hur natursköntoch lättillängligt området är samt möjligheterna att grilla och simma.
2. Skriv in de viktigaste samtalsämnena i manuset
I filmnings- och editeringsskedet hjälper det ofta om eventuellt tal planerats noga på förhand. Det lönar sig att lista videons viktigaste kärnbudskap med franska streck. Det är dock bra att hålla i minnet att spontana kommentarer är guld värda, så det lönar sig att lämna lite utrymme även för oförutsedda händelser.
Alfred Kordelinin säätiös prisvideor hade på förhand noggrannt planerade och manuskriptade intervjufrågor och med intervjuobjekten hade vi diskuterat videons innehåll på förhand.
3. Videons uppbyggnad får tittaren att fastna
Det kanske viktigaste momentet när man skriver manus är att fundera på hur videon börjar. Hur inleda videon så att tittarens intresse väcks och får hen att titta några sekunder längre på videon? Och vilken information vill du placera i mitten? Hur avslutar du videon på ett sådant sätt att tittaren kommer ihåg ditt kärnbudskap? Kom ihåg att i social emdia videor är kort och kraftigt a och o.
Åbo stads underhåll: I Vägskraporvideon ville man visa upp gatuunderhållet i praktiken vintertid. Videons uppbyggnad är klar: varifrån startar man, hur är det att röra sig med en stor vägskrapa i trafiken i utmanande väderförhållanden.
4. Fundera på om du vill inkludera något ”extra” i videon
Behövs det bakgrundsmusik, övergångseffekter eller illustrationer som höjer tittarupplevelsen? I enkla videor kan det fungera bra att filma allt innehåll i en tagning. Oftast består videorna ändå av flera ihopklippta klipp. Då kan man också lägga till textplanscher.
Videorna för Stiftelsens för Åbo Akademi årspublikation Inblick är förverkligade i en tagning och med färdigt skriva svar.
Alla vinner på manus
När videon är bra planerad och manuset är välskrivet sparar det både tid och resurser i produktionsskedet. Manuset fungerar som en karta för filmandet och underlättar schemaläggandet under filmningsdagen och säkrar att alla viktiga innehåll blir filmade. Om flera personer deltar i videoproduktionen fungerar manuset även som en försäkring på att alla har samma information. Då är det lättare att undvika missförstånd och oklarheter.
När manuset är klart är det dags att gå vidare till produktionsskedet. I bloggseriens tredje del öppnar vi upp i vilket format det lönar sig att producera video för social media. (LINKKI).
Om du behöver hjälp med att producera videor för social media, kontakta Henrika: