Videoproduktion för social media, del 4: 10 vanliga misstag i samband med videoproduktion

Somevideotuotannon ABC -blogisarjassamme kerromme, miten somevideotuotannoissa parhaiten onnistuu. Kuuden blogijakson neljännessä osassa keskitymme videokuvauksen yleisimpiin sudenkuoppiin, jotka ovat kuitenkin helposti vältettävissä.

Videoproduktion kan verka enkelt, men verkligheten ser ofta annorlunda ut. Många som skapar videor – både nybörjare och erfarna – gör misstag som kan försämra möjligheten att uppnå videons mål. Här listar vi tio vanliga fallgropar och konkreta åtgärder för att uppnå bästa slutresultat:

1. Dålig belysning

Tips: Bra belysning är en av de viktigaste faktorerna för en lyckad video. Naturligt ljus räcker ofta, så länge du är medveten om och utnyttjar varifrån ljuset kommer. Placera alltså det du filmar i rätt förhållande till ljuskällan.

2. Svag ljudkvalitet

Tips: Använd en extern mikrofon istället för kamerans inbyggda och se till att inspelningsplatsen är så tyst som möjligt.

3. Ostabil kamera

Tips: Använd ett stativ eller en gimbal för att få en stadig bild. Om du måste filma med handhållen kamera, använd stabiliseringsinställningar och håll kameran med båda händerna för bättre stabilitet.

4. Dålig redigering

Tips: Håll redigeringen enkel och fokusera på det väsentliga. För många övergångar och specialeffekter kan ge ett amatörmässigt resultat, medan brist på redigering kan göra att den känns rå och ofärdig.

5. Bristande planering

Tips: Avsett tillräckligt med tid för ditt manus (LÄNK: DEL 2). En video utan en tydlig plan kan bli rörig och osammanhängande.

6. Dålig komposition

Tips: Följ gyllene snittet när du komponerar bilden. Se till att viktiga element är placerade naturligt och balanserat.

7. För långa eller röriga videor

Tips: Håll videorna korta och koncisa. En lång eller rörig video förlorar lätt tittarens uppmärksamhet.

8. Innehållet speglar inte varumärket

Tips: Se till att hålla en konsekvent varumärkesprofil i alla dina videor. Använd samma färger, typsnitt och logotyper.

9. Dåliga kameravinklar

Tips: Tänk på hur kameravinkeln påverkar tittarens uppfattning. En person filmad underifrån kan till exempel verka hotfull, medan en person filmad uppifrån kan framstå som underlägsen.

10. Att ignorera publiceringsplattformen

Tips: Tänk på vilken plattform videon är avsedd för redan innan du börjar filma. Att ignorera detta kan påverka både den tekniska och innehållsmässiga kvaliteten.

Genom god planering, noggrant genomförande och rätt verktyg kan du undvika de här vanliga misstagen.

Vi hjälper dig gärna med medievideoproduktion för social media – kontakta Freja.

Freja Harkke

Verkställande direktör

Author Maria Rautio-Runeberg

More posts by Maria Rautio-Runeberg
Å Communications