Ajatuksia

Tanssiko TikTok tiensä vuoden 2022 tärkeimmäksi somemarkkinoinnin kanavaksi?

By 17/06/2022 20 kesäkuun, 2022 No Comments

Tanssiko TikTok tiensä vuoden 2022 tärkeimmäksi somemarkkinoinnin kanavaksi?

TikTokin potentiaali sujuvassa videoiden suurkulutuksessa huomattiin viimeistään Ukrainan sodan syttymisen myötä. Sovellus on kuitenkin ollut nousukiidossa jo pitkän aikaa ja siitä povataan vuoden 2022 tärkeintä sosiaalisen median alustaa. Suuren käyttäjämäärän myötä myös käyttötarkoitukset ovat monipuolistuneet ja sovellusta käyttävät aktiivisesti niin viralliset uutismediat  eri alojen asiantuntijat kuin kuluttajabrändit.

Alun perin teinien suosimalla, tanssitrendien jakamiseen tarkoitetulla sovelluksella on tänä päivänä yli miljardi käyttäjää. Myös Suomessa mainostyökalun perusteella käyttäjiä on jo yli miljoona, eikä sovelluksen voimaa sosiaalisen median vaikutuskanavana voi enää vähätellä. Mutta kuinka TikTokissa toimitaan ?

Selkeästi mainoksiksi mielletyt videot eivät saa kannatusta, vaan sovelluksessa hyväksyntää niittävät inhimilliset käyttäjät. Eri alojen asiantuntijat markkinoivat osaamistaan luomalla vaikuttajasisältöä hyödyntäen trendien tarjoamaa näkyvyyttä ja ajankohtaisuutta.

Tärkeää on myös tarttua kommenteissa esiintyviin toiveisiin ja kysymyksiin – kommenttiketjussa seuraajat kertovat suoraan sen, millainen sisältö kiinnostaa ja avoin kommunikaatio juurruttaa markkinoijan osaksi yhteisöä.

Suomalaisia asiantuntijakasvoja TikTokissa ovat muun muassa taideasiantuntija Pauliina Laitinen, muoti- ja kauneusalan toimittaja Kaisa Virtanen sekä psykoterapeutti Ville Merinen. Kuluttajabrändeistä esimerkiksi Elisa ja Pentik rakentavat yhteyttä kuluttajaryhmiin helpommin lähestyttävällä sisällöntuotannolla.

Trendaavat äänet ja vahva algoritmi

TikTokin käyttäjämäärä on valtava. Markkinoijan näkökulmasta on tärkeä muistaa, että alusta tavoittaa (ainakin vielä tällä hetkellä) erityisesti nuoremman sukupolven, joka ei ole yhtä aktiivinen esimerkiksi  myös vanhemmat sukupolvet ovat löytäneet TikTokin.

Instagramissa jaettavat kuvameemit jäävät TikTokissa sivuun. Tässä ympäristössä huumoria luodaan legendoiksi muodostuvista ääniraidoista yhdistelemällä niitä ajankohtaisiin teemoihin. Yhtä tärkeää on tunteita herättävä tai harrastuksiin ja tiedonhankintaan liittyvä sisältö.

Käyttäjät voivat myös helposti jakaa videoita duetoi– tai parsi-toiminnoilla. Näissä osallistavissa toiminnoissa toisen käyttäjän luoman videon rinnalle tai jatkeeksi kuvataan oma reaktio tai vastaus. Onnekkaat voivat saada idolinsa reaktion omaan cover-videoon tämän kappaleesta tai jopa työpaikan: Burger King julkaisi helmikuussa humoristisen työhaastatteluvideon, johon käyttäjä saattoi kuvata oman vastauksen duetoimalla. Duetoitu video toimi hakemuksena yrityksen kesätyöpaikkoihin.

Sovelluksen algoritmi on erittäin kehittynyt. Käyttäjä saa helposti tunteen siitä, että Sinulle-syöte lukee ajatuksia.

Suosittelualgoritmi kerääkin dataa tehokkaasti: muun muassa tykkäykset, videoiden pysäytykset, videokatselujen kestot ja videoiden pois pyyhkäisyt vaikuttavat kaikki siihen, mitä sisältöä sovellus käyttäjälleen tarjoaa. Minuutissa algoritmi kerää keskimäärin 5–6 tiedonjyvää käyttäjän kiinnostuksen kohteista.

Loputtoman virran kiinnostavaa sisältöä tarjoava syöte koukuttaa!

Millä hinnalla saavutat kohderyhmäsi?

TikTokin hinta-tavoitettavuus-suhde on edullinen, eikä mainostamiseen tarvita omaa käyttäjätiliä. TikTokin mainonnassa käytettävä kuukausittainen minimisumma on noin 600 euroa, mutta näkyvyyttä kertyy paljon ja  CPM-hinta (Cost Per Mille) on noin 0,50–1,20 euroa. CPC-hinta (Cost Per Click) on alimmillaan keskimäärin 0,05 euroa.

TikTokin mainoksia voi kohdentaa demografisten määrittäjien lisäksi muun muassa lookalike-yleisöjen sekä sovelluskäyttäytymisen mukaan. Top View -mainokset näkyvät käyttäjälle tämän ensin avatessa sovelluksen. In Feed -mainokset puolestaan näkyvät tavallisten julkaisujen joukossa.

TikTokissa on myös mahdollista kerätä liidejä. Käyttäjä voi avata liidilomakkeen videon alalaidassa näkyvästä CTA-painikkeesta (Call To Action), josta lomake aukeaa suoraan sovelluksessa. Käyttäjä tunnistaa mainokset Sponsored-merkinnästä ja voi ohittaa ne samalla tavalla kuin tavalliset julkaisut.

Muuttuuko sisällöntuotannossa mikään?

TikTokissa tärkeintä valuuttaa ovat hyvät ideat. Vaikka olennainen osa sovelluksen maailmaa on hypätä mukaan eri trendeihin, on videoon tarkoitus lisätä ripaus omaa luovuutta. Markkinoinnissa trendien hyödyntäminen vaatii sovelluksen aktiivista käyttöä ja nopeaa reagointikykyä.

Aivan täysin trendien armoilla ei kuitenkaan olla, sillä koukuttavaa sisältöä voi luoda myös muilla keinoin. Tällöin sisällönsuunnittelussa tulee pyrkiä profiloitumaan seuraajiin vetoavalla, aidolla ja kommunikoivalla tavalla – olipa valitsemasi TikTok-identiteetti sitten humoristinen, tunteikas tai asiantunteva.

Loppujen lopuksi TikTok-markkinoinnin hallitsemisessa on kyse oman kohderyhmän tuntemisesta, ydinviestien kiteyttämisestä sekä kyvystä laatia kiinnostavaa sisältöä niiden ympärille. Ollaan siis markkinoinnin perusasioiden äärellä.

Ovatko termit spark ad tai post-roll sinulle tuntemattomia? Tai haluatko löytää juuri sinulle oikean vaikuttajayhteistyötahon? Kun kaipaat apua sosiaalisen median hallitsemisessa tai maksetun sisällön luomisessa, ota meihin yhteyttä! 

Sanna Sarelius

Toimitusjohtaja

Freja Harkke

Projektipäällikkö

Hanna Sjöbring

Projektijohtaja
Kristiina Teppo

Author Kristiina Teppo

More posts by Kristiina Teppo
Å Communications