Ajatuksia

Vastuullinen verkkosuunnittelu, osa 1: Saavutettava verkkosivu

Vastuullinen verkkosuunnittelu, osa 1: Saavutettava verkkosivu

Tässä blogisarjassamme pääset tutustumaan vastuullisen verkkosuunnittelun reseptiikkaan. Sarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme saavutettavuuden perusteita. Olemme koonneet tähän vinkkejä siitä, miten voit varmistaa verkkosivustosi saavutettavuuden.

Saavutettavuus on yhteiskunnallisesti erittäin merkityksellistä. Se luo tasa-arvoa ja mahdollistaa sen, että kuka tahansa pystyy käyttämään ja ymmärtämään verkkosisältöjä. Ikäihmisillä, vammaisilla sekä ihmisillä, joilla on kognitiivisia haasteita, tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet käyttää verkkosivuja ja -palveluja.

Saavutettavat verkkosisällöt palvelevat sellaisiakin käyttäjiä, joilla ei ole esimerkiksi näkö- tai kuulovammaa tai kognitiivisia haasteita. Verkkosivuilla käytettävässä kielessä kannattaa myös huomioida ne, jotka eivät puhu äidinkielenään verkkosivuilla käytettyä kieltä, kuten myös ne, joille verkkosivustoilla yleisesti käytetty kieli ei ole tuttua, esimerkiksi ikäihmiset.

Saavutettavuus vaatii eri ratkaisuja eri käyttäjäryhmille

Saavutettavuus voi näkyä sivustolla esimerkiksi ulkoasuun, toimintoihin tai sisältöihin liittyvinä ominaisuuksina.

Suomessa on arviolta 55 000 näkövammaista. Verkkosisältöihin on päästävä käsiksi myös erilaisten avustavien teknologioiden kuten ruudunlukijoiden, ruudunsuurentajien ja erilaisten puhe tekstiksi -ohjelmien avulla. Näkövammaiset voivat käyttää tekstipohjaisia selainohjelmia. Näytönlukuohjelmat muuttavat verkkosivuston tekstin puheeksi ja lukevat kuvat tai muun ei-tekstisisällön, kuten esimerkiksi videon, kuvan -määritteen mukaan.

Kuulovammaisille käyttäjille luodaan tekstivaihtoehtoja äänisisällölle, esimerkiksi videot tekstitetään puhutulle kielelle.

Niille, joilla on motorisia haasteita esteettömät käyttöliittymät ja navigointijärjestelmät ovat tärkeitä. Käyttäjät, joilla on kognitiivisia haasteita puolestaan hyötyvät selkeistä ja yksinkertaisista käyttöliittymistä.

Saavutettavan verkkosivuston merkkejä

Saavutettavasta verkkosivusuunnittelusta hyötyvät kaikki. Jotkut meistä katsovat videoita mykistettyinä, jolloin videotekstitys on tärkeää. Kontrastinen teksti näkyy paremmin kirkkaassa auringonvalossa, joten siitä ei hyödy pelkästään näkövammaiset. Saavutettavuuteen liittyy monta osa-aluetta, joiden pitää huomioida sivuston suunnittelussa ja tuotannossa. Tässä niistä lyhyesti:

Värit

Visuaalisuudessa ja verkkosivujen graafisissa ilmeissä täytyy ottaa huomioon myös näkövammaiset. Jos kuva sisältää tärkeää informaatiota, se pitää välittää myös niille, jotka eivät kuvaa näe. Lisäksi värien kontrastien pitää olla tarpeeksi isot, jotta ne ovat saavutettavia ja tekstit helposti luettavissa. Esimerkiksi Sibelius-museon sivuilla näyttävät tältä:

Rakenne ja otsikointi

Tekstin rakenteeseen ja tyyliin liittyy kaikkia käyttäjäryhmiä palvelevia saavutettavuusohjeita. Tärkeimpiä huomioita sivuston otsikkorakenteeseen liittyvät otsikointiin. Otsikkorakenteita ei esimerkiksi voi korvata lihavoimalla otsikon tekstiä ja pääotsikoita voi olla vai yksi per sivu. Pääotsikko selostaa mistä sivulla kerrotaan.

Saavutettava menurakenne voi näyttää esimerkiksi tältä:

Linkit

Ulkoisia linkkejä merkataan yleisesti käytetyllä nuoli-ikonilla. Mikäli tekstissä on ulkoisia linkkejä, linkin nimen pitää kertoa mitä linkin painamisesta tapahtuu, esimerkiksi ”Lue lisää selkeäkielisyydestä”. Linkkejä ei myöskään pidä laittaa avautumaan uuteen ikkunaan, koska näytönlukijaa käyttävä ei pysty palaamaan alkuperäiselle sivulle. Alleviivaus on myös varattu linkeille, eli teksteissä ei pidä alleviivata sanoja.

Saavutettavuus on monella tapaa yhteiskunnallisesti merkityksellistä. On tärkeää, että kuka tahansa pystyy käyttämään ja ymmärtämään verkkosisältöjä.

Saavutettavuus vaatii jatkuvaa arviointia ja kehittämistä

Å Communicationsin asiakaskunnassa on paljon organisaatiota, joiden toiminta vaatii, että heidän verkkosivustonsa ovat saavutettavat. Olemme perehtyneet Euroopan parlamentin ja neuvoston saavutettavuusdirektiivin WCAG-ohjeistukseen ja tarjoamme asiakkaillemme erityyppisiä saavutettavuuspalveluja. Saavutettavuusdirektiivi kattaa lähes 50 vaatimusta ja se on jaettu kolmeen eri tasoon: A-, AA- ja AAA-taso.

Saavutettavuuden A-taso varmistaa vähimmäisvaatimukset, kuten alt-tekstit kuvia varten. AA-taso lisää vaatimuksia, kuten kontrastisuhde tekstin ja taustan välillä. AAA-taso edellyttää vielä korkeampia standardeja, kuten laajempaa tekstitystä ja vielä parempaa navigointia.

Saavutettavuus on käyttäjäystävällisen verkkosivuston perusta, jonka takia yleensä huomioimme saavutettavuuskriteereitä myös silloin kun asiakas ei vaadi sivustoltaan tietyn saavutettavuustason täyttämistä. Sivuston saavutettavuustasosta riippumatta saavutettavuus vaatii jatkuvaa arviointia ja kehittämistä.

Käy tutustumassa muutamaan suunnittelemaamme saavutettavaan sivustoon:

sibeliusmuseum.fi

casahaartman.fi

etthem.fi

Blogisarjan seuraavassa osassa käsittelemme verkkosivuja kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Miten optimoida ympäristöystävälliset verkkosivut?

Saavutettavuuspalveluihimme kuuluvat esimerkiksi saavutettavuusselosteen tekeminen, asiakkaan konsultointi mahdollisista saavutettavuuteen liittyvistä asioista heidän verkkosivuillaan tai sivuston saavutettavuussopeutuksen tekeminen. Mietitkö miten tehdä omasta sivustostasi saavutettavan? Tai onko sinulla tarvetta saavutettavalle verkkosivulle? Autamme mielellämme! Ole yhteydessä Henrikaan ja sovi tapaamisesta.

Kiinnostaako Å? Ota meidät seurantaan Instassa, Facebookissa ja LinkedInissä.

Henrika Laurila

Asiakkuuspäällikkö

Author Maria Rautio-Runeberg

More posts by Maria Rautio-Runeberg
Å Communications