Vastuullinen verkkosuunnittelu, osa 2: Mikä tekee verkkosivusta vihreän?
Tässä blogisarjassamme pääset tutustumaan vastuullisen verkkosuunnittelun reseptiikkaan. Sarjan toisessa osassa paneudumme vihreään verkkosuunnitteluun ja miten verkkosivuja optimoidaan kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden näkökulmasta.
Kun puhumme kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisyydestä, verkkosivujen optimointi saattaa tuntua pieneltä osalta suurta kokonaisuutta. Striimauspalvelut, tekoälypohjaiset sisällöntuotantopalvelut ja nettipelit kuluttavat kuitenkin yllättävän paljon energiaa. Suomessa tavoitteena on päästötön sähkö vuoteen 2030 mennessä, mutta sähköntuotanto aiheuttaa edelleen huomattavan osan hiilidioksidipäästöistä. Luonnollisesti myös valtavissa datakeskuksissa sijaitsevien palvelinten avulla pyörivillä verkkosivuillakin on ympäristövaikutuksia.
International Energy Agencyn (IEA) vuosittaisen raportin mukaan datakeskukset kuluttivat vuonna 2022 yhteensä 460 terawattituntia sähköä. Ranskassa koko maan yhteenlaskettu sähkönkulutus oli vuonna 2022 yhteensä 460 terawattituntia. Datakeskukset kuluttivat siis sähköä saman verran kuin 68 miljoonan asukkaan valtio. IEA:n mukaan pahimmassa tapauksessa energiankulutus saattaa nousta jopa 1 000 terawattituntiin vuoteen 2026 mennessä.
Internetin tuottama energiankulutus vastaa jopa lentoliikenteen energiankulutusta.
Vuoden 2020 tilaston mukaan internet kulutti jo yhtä paljon energiaa kuin lentoliikenne. Kun huomioi striimauspalvelujen suosion nousun ja tekoälypalveluiden lisääntymisen, kulutuksen tuplaantuminen ei kuulosta mahdottomuudelta.
Yhdysvaltalaisen hiilineutraalisertifikaatteja tarjoavan Web Neutral Projectin mukaan sivuston, jolla on noin 10 000 näyttökertaa kuukaudessa, hiilidioksidipäästöt ovat noin 2 100 kiloa vuodessa – saman verran kuin keskivertosuomalaisen asumisesta aiheutuvat päästöt. Erilaisen energiatuotantojärjestelmän vuoksi Yhdysvalloissa laskettua summaa ei suoraan voi käyttää vertaamaan suomalaisen verkkosivun päästöjä, mutta arvio antaa hieman osviittaa millaisista vaikutuksista meilläkin on kyseessä.
Miten sitten voisimme vaikuttaa verkkosivustojen ympäristövaikutuksiin?
Tässä muutamia esimerkkejä.
1. Kevyt on kaunista
Yksi tärkeimmistä tekijöistä ympäristöystävällisen verkkosivun luomisessa on sisällön keveys ja optimointi. Tämä tarkoittaa sitä, että vältetään raskaita kuvia, videoita ja skriptejä, jotka voivat hidastaa sivuston latautumista ja kuluttaa enemmän energiaa. Optimoidut kuvat ja minimoitu koodi voivat merkittävästi pienentää verkkosivujen kuormitusta ja siten vähentää niiden energiankulutusta.
Nämä toimenpiteet kannattaa tehdä jo heti sivuston ohjelmointivaiheessa, jotta ilmastokuormitus olisi mahdollisimman pieni. Valmiiksi koodatun sivuston optimointi onnistuu myös, mutta voi vaatia paljon uudelleenohjelmointia.
Kun sivusto on kevyt, parantuu samalla myös sivuston latausnopeus.
2. Mobiilioptimointi
Mobiilikäytön kasvu on jatkuvaa ja ilmastokuormituksen kannalta jopa toivottavaa. Mobiililaitteet käyttävät vähemmän energiaa kuin läppärit ja pöytäkoneet. Kannattaa siis panostaa mobiilikäytettävyyteen, jotta sivustosi vierailijat suosisivat enemmän mobiilisivustoa.
3. Ekologiset isännät
Valitsemalla ympäristöystävällisen isännöintipalvelun verkkosivustollesi voit varmistaa, että sivustosi pyörii puhtaamman energian voimalla. Yhä useammat isännöintipalvelut tarjoavat vaihtoehtoja, jotka käyttävät uusiutuvaa energiaa tai ovat sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeään.
4. Kestävä design
Yksinkertainen ja selkeä design ei ainoastaan tee sivustosta käyttäjäystävällisempää, vaan se myös vähentää tarvittavien resurssien määrää. Lisäksi kannattaa harkita ovatko animaatiot ja liikkuva grafiikka välttämättömiä, sillä ne lisäävät sivuston kuormitusta ja energiankulutusta.
5. Jatkuvaa tekemistä
Ympäristöystävällisen verkkosivun luominen on jatkuva prosessi. On tärkeää seurata sivuston suorituskykyä ja tehdä tarvittavia päivityksiä ja optimointeja säännöllisesti. Teknologian ja parhaiden käytäntöjen kehittyessä voi löytyä uusia tapoja pienentää verkkosivujen ympäristövaikutuksia.
Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi verkkosivuston tekninen rakenne voi vaikuttaa merkittävästi sen energiankulutukseen esimerkiksi välimuistia ja optimointia hyödyntämällä. Jos haluat tietää lisää ekologisesta verkkosuunnittelusta ja kuulla tarjoamistamme ratkaisuista, ole yhteydessä Henrikaan.